
Tiggare i Göteborg har smygfotograferats och hängts ut och hånats på Instagram och andra nätforum. En aktiv ”näthatare” (GP:s ordval) har systematiskt gått runt på gatorna sedan i höstas för att ge sig på tiggare.
”Tiggarna är för många nu”, skriver näthataren själv som en förklaring till sitt agerande enligt artikel i GP. Näthataren återger också historier i syfte att utmåla tiggare som bedragare:
”Man ser en del när man är hos sjukgymnast på Brunnsbotorget. Ny Opel glider in på parkeringen. Ut hoppar kvinnan som sitter och tigger utanför affären, går till bagaget, byter om till risigare kläder. Gubbarna i bilen går ut och tar sig en cigg och hon går till jobbet! Nu lägger inte jag mer pengar till deras bensin, vägskatt, cigg och försäkringar.”
En del felformulerade eller tokigt översatta skyltar som tiggare använder för att försöka berätta om sin situation hånas liksom eventuella handikapp:
”Haha! Det var en kvinna som la ut såna i dag med samma text fast utan bild!”
En man med krycka hånas:
”Oj då, han borde väl fått ihop till en ny krycka vid det här laget?” ”Haha, jo eller en ny rygg? Tre månaders ‘jobbsökande’ har han iallafall överskridit med råge!”, svarar näthataren.
Och så fortsätter det:
”Hittade hans kompis här i Stockholm. Borde tipsa om att ha en kortare krycka.” ”Något för forskarna att bita i hur alla tiggare lider av samma sjukdom.”
Från 1 juli förra året infördes en lag mot kränkande fotografering. Den gäller dock inte på allmän plats. De utsatta tiggarna är inte heller i en situation som gör att de kan polisanmäla näthatarna eller veta vart de kan vända sig för att få stöd att få bort de kränkande bilderna och kommentarerna.
Regeringen har nyligen gett en särskild utredare i uppgift att klargöra om svenska lagar räcker för att skydda mot hot och kränkningar på internet i syfte att stärka skyddet för den personliga integriteten.
Mycket bättre att stärka vårt skydd mot de zigenska tiggarna.