Målsäganden fick smärta, blånader på ryggen, sår i hårbotten och på ena armbågen samt ett permanent ärr i hårbotten.
Åtminstone en del av våldet har utövats när målsäganden legat ned på marken. Brottet bör bedömas som grovt eftersom Eriksson visade särskild hänsynslöshet och råhet genom att slå målsäganden med ett tillhygge som träffat hans huvud och kropp, dessutom när denne legat ned på marken. Eriksson begick gärningen med uppsåt.
Åtalspunkt 2. BROTT MOT LAGEN OM FÖRBUD BETRÄFFANDE KNIVAR OCH ANDRA FARLIGA FÖREMÅL
Gärning:
Carlos Eriksson har innehaft en butterflykniv på allmän plats trots att det inte var befogat. Det hände den 13 december 2013 på Museivägen i Lödöse inom Lilla Edets kommun. Eriksson begick gärningen med uppsåt.
Påföljd
Johan Carlos Eriksson, (adoptivbarn), är 17 år gammal, vilket han också var vid tiden för aktuell brottslighet. Eriksson förekommer inte sedan tidigare med någon lagföring som är av betydelse för bedömningen i nu aktuellt mål. Socialnämnden i Lilla Edets kommun har inkommit med yttranden, varav bl.a. följande framgår.
Eriksson är fysiskt frisk, utan några fysiska funktionshinder. Eriksson har diagnosen autism i barndomen, impressiv språkstörning – som innebär nedsatt språkförståelse – samt ADHD.
Eriksson har ett stort behov av tydlig och mycket konkret information. Han har behov av att hans omgivning är konsekvent och att det som bestäms är det som gäller. När Eriksson har bestämt sig för något är det i princip omöjligt att få honom ändra sig.
Eriksson har svårigheter att i förväg kunna förstå vilka konsekvenser hans agerande kommer att få för honom själv och för andra. I efterhand kan ha en förståelse för hur han agerat, och hur hans agerande kan ha fått de konsekvenser som det fått.
Socialnämnden har inlett utredning av Erikssons situation, och det är troligt att nämnden kommer fram till att det finns behov av insatser för Eriksson och hans föräldrar. Det är dock ännu inte klart vilka insatser det kan bli fråga om, varför förslag till ungdomskontrakt inte kan presenteras.
Det föreligger inte skäl för insatser enligt LVU. Socialnämnden gör bedömningen att Eriksson med rätt förberedelse samt rätt placering kan fullgöra ungdomstjänst.
Erikssons föräldrar har vid tingsrättens huvudförhandling angett att de ser hans autism som det största problemet för honom, som medför att han har svårt att interagera med andra och svårt att rätt läsa av och förstå situationer.
Eriksson har inför rätten förklarat att han samtycker till ungdomstjänst. Tingsrätten finner, vid en samlad bedömning, att den lämpligaste påföljden för Eriksson är ungdomstjänst under det antal timmar som framgår av domslutet.
Vänersborgs tingsrätt dömde:
- Johan Carlos Eriksson, 960330, adress här, Lilla Edet. Medborgare i Sverige, för Misshandel och Brott mot knivlagen till Ungdomstjänst 50 timmar.
- Eriksson ska utge skadestånd till målsäganden med 2 900 kr
- Lars Boberg tillerkänns ersättning med 15931 kr. Bengt-Erik Sik tillerkänns ersättning med 19104 kr
- Mål nr B 4377-13
- Kammaråklagare Carina Gustafsson