– Vi skickar personal till Liberia i slutet av veckan. De ska titta på förutsättningarna för att bygga en camp med boende åt 100–200 personer innan vi fattar ett beslut, säger Emilio König, som är verksamhetschef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver dn.se.
Bostäderna kan inrymmas i befintliga byggnader, eller så kan det byggas nya. Det viktiga är att smittan hålls under kontroll.
– Det som behövs är att man kan få till en säker miljö utan smittkällor, det vill säga att man kontrollerar dem som går in och ut, säger Emilio König till sr.se.
Hittills har omkring 700 personer i Liberia dött av Ebolaviruset, och 1 400 har smittats. Sjukvården i landet har enligt WHO tappat kontrollen över smittspridningen.
Slutnotan för lägret hamnar enligt Emilio König på mellan 30 och 40 miljoner, en kostnad som MSB hoppas kunna dela med andra länder.
– I dag bor personalen oftast på hotell. De tar sig till sjukhusen genom tätbefolkade kvarter där det kan ligga infekterade kroppar på gatorna. Det är också svårt att ha kontroll över hygienen på hotellen. I ett läger har man kontroll över allt, och den säkerheten gör det lättare att få hit internationella hjälpteam, säger han.
Det svenska biståndet till de eboladrabbade länderna uppgår genom myndigheten Sida till nästan 20 miljoner kronor. Sida har dock flaggat för att stödet kan ökas framöver.