
S utlovade ett lyft för äldreomsorgen i Göteborg. Inte minst för personalen. Men i stället för att vara bäst bland storstäderna är Göteborg nu sämst.
Det såg ut som ett lätt vallöfte att uppfylla. 2010 var Göteborg bäst av de tre storstäderna på äldreomsorg. Sedan dess har Stockholm och Malmö kommit ikapp och gått om i Sveriges kommuner och landstings öppna jämförelser, skriver GP.
Marina Johansson (S) är kommunalråd med ansvar för äldrefrågor. Hon är självkritisk.
Vi har tittat noga på detta. Det gick bra först, men 2012 hände något med kvaliteten.
I den analys som S och Marina Johansson gjort visar det sig att stadsdelarna under flera år kunnat dra ner på kostnaderna för äldreomsorg eftersom de äldre blev färre. Men plötsligt blev omvårdnadsbehoven större och framför allt hemtjänsten drog iväg.
Stadsdelarna drog i nödbromsen och införde bland annat vikariestopp. Det märktes på arbetsmiljön och kvaliteten och alla fack slog larm, säger Marina Johansson.
Under mandatperioden infördes också ett nytt bemanningssystem där alla erbjöds heltid. Det är en viktig reform för S både ur löne- och jämställdhetsperspektiv. Men i verksamheten blev det inte jubel, tvärtom.
Vi skickas runt på olika boenden och de gamla ser hela tiden nya ansikten. Vi är trötta och utarbetade och de boende är otrygga, säger en undersköterska som vill vara anonym.
Kommer ni att avsätta mer pengar till äldreomsorg i den kommande budgeten?
- Det kommer en del pengar men jag kan inte säga hur mycket.
En anställd inom äldreomsorgen ville att jag skulle fråga om du skulle vilja att dina föräldrar bodde på ett äldreboende i Göteborg. Vad säger du?
- Min mamma är 83 år och klarar sig än så länge hemma. Jag skulle inte vara orolig om hon bodde på ett äldreboende, men jag skulle hälsa på ofta, säger Marina Johansson.
Socialdemokraterna, som styr och ställer i Göteborg, har nu hittat på en briljant lösning: äldre ska kunna checka in på ett seniorhotell – dygnet runt! – och få lite McVård under några dagar, innan de skickas hem för att ta hand om sig själva igen bäst de kan!
Vi känner till oron bland äldre för att inte få en plats på ett äldreboende när man önskar det. Den oron vill vi möta med seniorhotellet där man kan skriva in sig själv för kortare perioder, upp till två veckor, säger Marina Johansson till GP.
Vallöftet innebär att seniorhotellet med 30 platser öppnas under 2015. Där ska det finnas omvårdnadspersonal, sjuksköterskor och möjligheter att få mat och att delta i aktiviteter. Man ska också kunna checka in som daggäst.
Seniorhotellet ska vara öppet för den som har fyllt 67 år. För par gäller att en av dem måste ha åldern inne. Kostanden ska motsvara avgiften för korttidsboende, cirka 120 kronor per dag och person, inklusive mat.
Maria Rydén, moderat oppositionsråd i Göteborg, är inte imponerad av hotellsatsningen.
För mig är det enbart kosmetik, en panikåtgärd. Så här löser vi inte de enorma behov som finns i äldreomsorgen, säger hon.
Fakta: Äldreomsorg
Ansvaret för äldreomsorgen ligger på de tio stadsdelarna och är ett av deras största områden.
Vallöftet från S var: ”Göteborg ska vara bäst bland storstäderna i nationella utvärderingar.”
2010 var 64 procent nöjda med sin hemtjänst i Göteborg. Motsvarande siffra för Malmö var 61 och för Stockholm 63 procent. Göteborg kom alltså bäst ut av de tre storstäderna i SKL:s mätning.
2014 var 82 procent mycket eller ganska nöjda med hemtjänst i Göteborg. I Malmö 84 och i Stockholm 85 procent.
2010 var 76 procent i Göteborg nöjda med sitt äldreboende. I Malmö var siffran 71 och i Stockholm 75 procent.
2014 var siffrorna i stället: Göteborg 78, Malmö 79 och Stockholm 82 procent.
Göteborg har alltså halkat ner från topplacering till sista plats av de tre storstäderna.
Observera att frågan inte är ställd på samma sätt så siffrorna är inte jämförbara, däremot placeringarna.